K4; Kan vi få tomater til å gro i gjær?
I
denne K4 oppgaven vil jeg prøve å undersøke om man kan få tomatfrø til å spire
og gro i gjær? Jeg vil også se om det utgjør en forskjell at den ene gjæren er
økologisk og den andre ikke, da de inneholder litt ulike ting.
Grunnen
til at jeg ble opptatt av dette er fordi vi hadde eksperiment med gjær
tidligere på skolen, og da kom vi som studiegruppe i snakk om temaet. I
etterkant har jeg lurt på dette flere ganger, og tenkt at nå når jeg har
sjansen skal jeg prøve og se om det kan gå.
Gjær er en levende organisme dannet av sopp, som består av både
proteiner, karbohydrater, fett, mineraler og B-vitaminer. I proteinene finnes
det mange enzymer, og disse er særs viktige i gjæringsprosessen. For at cellene
i gjæren skal overleve er de avhengige av sukker/karbohydrater, men om de får
for mange vil de dø. Men den gjæren vi får kjøpt i butikken består av både
gjærceller og vann, gjerne helt opp til 75% vann (snl.no). Hvordan/kan dette
være med å påvirke om tomatene i det hele tatt kan spire i gjæren?
De fleste av oss har nok tidligere en gang hørt at gjæren trives best
og hever best om den blir tilsatt en veske på omkring 37 grader. Dette stemmer,
og den utvikler seg hurtigere ved litt varme enn om man har den kaldt. Det er
derfor vi også putter den i kjøleskapet inntil vi bruker den i bakverkene våre.
Da utvikler den seg langsommere, og det er derfor vi også bruker kaldt vann for
eksempel om man ønsker heving over natten i kjøleskapet (morshjemmebakte.no).
Om vi skal få tomatfrøene til å gro, trenger de også noen
vekstvilkår. Mange steder kan vi lese at tidspunkt for såingen av frøene har
betydning. I mitt tilfelle velger jeg å ikke ta hensyn til dette, da jeg tror
det ikke vil ha så stor betydning. Temperatur derimot tror jeg at kan ha en
større betydning. Jeg vil prøve å holde den på omkring 20-22 grader da dette er
en optimal spire temperatur for tomatene i følge Havenyt.dk, og jeg vil sette
dem i vinduskarmen slik at de også kan få rikelig med lys. Om jeg skal ha en
plastpose over til å starte med, har jeg ennå ikke bestemt meg for. Men om man
har det skal den fjernes så fort kimplantene viser seg (havenyt.dk).
Prosjektet er nå gjennomført, og det gikk ikke helt som planlagt. Etter
den første natten var gjæren ved å tørke inn, og det luktet forferdelig. Gjæren
har nok fått for mye oksygen. Til en annen gang skal den nok ha mindre oksygen
tilførsel, kanskje den skal pakkes inn og det kan vær man skal ha en plastpose
over slik at man får en drivhuseffekt. Tomatfrøene fikk heller ikke verken vann
eller jord, det skulle de nok hatt. Det kan også godt være at frøet ikke skulle
være lagt inni gjæren, men på toppen. Etter tre dager ble jeg trett av lukten,
og dermed ble prosjektet kastet ut.
Her er noen bilder av prosessen.
Føret blir satt i gjæren |
Første kveld |
Dag 1 |
Dag 3 |
Dag 3, gjæren er tørket ut. Inni er den enda frisk. |
KILDER:
Hej Hilde - ikke godt med lugten ;-) Har du overvejet at prøve igen om det hjælper med vand? Eller jord? Hvor længe tænker du tomatfrø er om at spire...?
SvarSletHei Ida! Det kunne være spennende å prøve andre måter også. Vi har plantet de samme tomatfrøene i jord på skolen, og de er godt i gang med å spire. De ble plantet den 5.mars, og er i dag plantet om i større beger. Det kommer en oppdatering på bloggen om dette :) Om ting kunne vært gjort annerledes med gjæren, det vil bli en overveielse jeg er nødt til å gjøre. Men om jeg vil prøve igjen, det tror jeg ikke ;)
Slet