torsdag den 8. februar 2018

Biotop

Biotopopgaven

I forbindelse med dette valgfag skal vi tilegne os viden om dyr og planter i pædagogisk arbejde og derfor skal vi ud i naturen og finde en biotop. En biotop er et naturområde, hvor vi skal arbejde praktisk med afprøvning, indsamling og undersøgelser af det liv der er. Området skal afgrænses til at være 10x10 m2. 

Vi har valgt at arbejde med naturområdet lige udenfor vores skole. Dette har vi gjort på baggrund af, at det er muligt at komme dertil ofte. På naturområdet er der for nyligt plantet nye træer, der vil komme en masse op af jorden som følge af alle frø der er kommet til. Derudover er der anlagt en snoet bro og der omkring er der små søer og sump. Da dette område endnu er så nyt, er der ikke blevet fastlagt hverken dyr- eller planteliv og derfor synes vi det kunne være interessant at undersøge lige netop dette. 

Nedenfor ses et billede fra et bred perspektiv af det område, vi vil dykke ned i, de kommende uger. 
Foto taget d. 5.2.18 klokken 12.00


I dag d. 09.02.18 har vi nærmere bestemt og fastlagt på vores biotop.
Vi har udvalgt det første vandhul vi møder når vi går ud til broen. Omkring vandhullet er der plantet henholdsvis store og små træer. Jorden er endnu ikke dækket af græs, kun enkelte græs/ukrudt totter er stukket op af jorden. Vandhullet var dækket af  tyk is, grundet frostvejret på -2 grader. Vi prøvede at kigge ned i vandet for at se om der var dyreliv - men vi kunne ikke umiddelbart se noget.
Foto taget d. 9.2.18 klokken 11.00 (-2 grader)

I dag d. 14.02.18 har vi været ude og tage et par billeder af vores biotop. Grundet frostvejret, kan vi endnu ikke se den store plantevækst- og ligeledes var der også stadig is på vandhullet. 
Men noget vi kunne se en ændring på, var "gangen" ned til vores vandhul, hvor vi tydeligt kunne se hvilken vej vandet havde løbet og ligeledes kunne vi i jorden se tydelige afmærkninger. 
Foto taget 14.02.18 klokken 10.30 (-1 grader)


I dag d. 22.02.18 var vi ude og kigge nærmere på vores biotop. Det er som om at selve vandhullet er blevet lidt mindre, som om at noget af vandet er tørret ud eller sunket ned i jorden. Dette tænker vi kan skyldes at solen med sine stråler har fået vandet til at fordampe. Selve vandet i vandhullet målte ca. -4 grader. I vandkanten så vi et haletudse-lignende dyr, men vi nåede desværre ikke få et billede af det. Derudover fandt vi snegle på de pælene i vandkanten. Selve tilløbet til vandhullet, som vi har været lidt fascineret af, er blevet markant smallere, hvilken vidner noget om, at der ikke har været særlig meget nedbør det sidste stykke tid. Vi har taget lidt forskellige grene med ind, som vi har sat til spirring i et glas med vand og en pose over.

Foto taget 22.02.18 klokken 11.40

Foto taget 22.02.18 klokken 11.40

I dag d. 27. februar var vi ude på vores biotop. En meget kold dag med meget sne. Nogle steder målte vi 3 cm. sne, mens der andre steder var helt op til 10 cm. Dette tænker vi afhænger af blæsten og snefygningen.
Foto taget 27.02.18 klokken 12.30
Vi tog termometret i vandhullet og den viste 0 grader. Vandhullet var dækket af 3-4 cm tyk is.

Tilløbet til vandhullet som vi har haft meget fokus på, var ligeledes dækket af sne. Hvis man kigger godt efter, kan man godt tyde, hvor tilløbet er henne. Billedet nedenfor viser dette.

Foto taget 27.02.18 klokken 12.30

Vi kiggede efter dyrespor i sneen men fandt ingen, eftersom at sneen var ret nyfaldet. Vi satser på at kunne nå ud og se i morgen, om vi evt. kan se nogle spor.

Løbende har vi haft fokus på et træ ved vores biotop. Vi knækkede en gren af nederst på træet og har sat den til spiring i et glas med vand og en pose henover. Træet udenfor er i knop, mens grenen indenfor er begyndt at springe ud. Billeder ses nedenfor.


Foto taget 27.02.18 klokken 12.30

Vi var ude igen i dag d. 28.02.18 for at se om vi kunne se nogle dyrespor i sneen - men ej heller i dag, fandt vi dyrespor. Der var faldet mere sne siden i går og ligeledes var isen på vandhullet også tykkere. Vi fik hakket hul og målte tykkelsen på isen til at være omkring 5-6 cm.
Foto taget 28.02.18 klokken 11.45

I dag d. 05.03.18 har vi kigget nærmere på de grene vi indsamlede fra vores biotop.
Vi har bestemt begge grene som værende en birk - men ved nærmere iagttagelse, så vi, at bladende på den ene gren var mere rustikke end bladende på den anden gren. Dette tænker vi kan have noget at gøre med, at grenen med de rustikke blade, er mindre og ikke nær så udsprunget som den anden gren. Vi har nu sat dem i vand igen og vil følge udviklingen.
Dette er den store birkegren, som er sprunget væsentlig mere ud end den anden. Bladene herpå er glatte.

Dette er den lille birkegren, som er igang med at springe ud. Bladene herpå er mere rustikke. 
I dag d. 05.03.18 var vi også ude på vores biotop for at se det an. Sneen smelter men vandhullet er stadig tildækket med et tykt lag is. Vi prøvede at banke os gennem isen, men det var ikke muligt. Vi håber på at solens stråler og plusgraderne den kommende uge, kan give os en bedre mulighed for at undersøge dyre- og plantelivet lidt nærmere.
Foto taget 05.03.18 klokken 13.15
I dag d. 11.03.18 var vi ude på biotopen. Sneen er væk og isen er dermed begyndt at smelte. Vi kan endnu ikke se særlig meget plantevækst. Men dette vil vi kigge nærmere på de næste uger, hvor vejret bliver lidt mildere og solen forhåbentlig kigger frem.
Foto taget 11.03.18 klokken 16.20

I dag 12.03.18 var vi ude at se lidt nærmere på vores biotop. Mere af isen er forsvundet fra vandhullet. Vi målte vandet til at være ca. 5 grader, så det er noget af det varmeste vi har oplevet endnu på vores biotop. Vi havde iført os gummistøvler med hensigten om at komme lidt ud i vandhullet, men eftersom at man synker i vandet/bundlaget, valgte vi at gå op igen og prøve en dag i ført vaders. Af dyr fandt vi små sneglehuse, som vi nærmere vil bestemme en af dagene.


I dag 22.03.18 har vi vært ute i vannet på våres biotop med vatters og et nett. Vi fant flere dyr, og dem har vi i etterkant identifiserte ved hjelp av lup og dåselup. De hjalp oss til å se dyrene bedre. Ved hjelp av de to bøkene "Små dyr i sø og å" og "Smådyr i bæk, sø og å" fikk vi identifisert dem.

Vi fant blant annet både Vandbænkebider, Vandkalve, Dansemyglarver, Vårfluer, en bugsvømmer som nærmere bestemt heter Callicorixa sp og tilslutt en vandkalvelarve som heter Agabus Paludosus.




Vi har også en larve som vi ikke helt vet hva er, den har vi tatt i et glass med vann innenfor. Her vil vi se om vi kan få dem til å poppe, og se hva de utvikler seg til å bli.



I dag d. 26.03.18 da vi var ude ved vores biotop opdagede vi, at et andepar (han:andrik - hun:and - unger:ællinger) havde gjort entre og de svømmede rundt. Vi kunne tydeligt følge deres aftryk rundt i vandkanten. Vi har tænkt lidt på, om ænderne kan have udset vores vandhul til ynglested? Vi vil i hvertfald iagttage om de kommer igen i den nærmeste fremtid. Alternativt kunne vi også undersøge hvornår ænder yngler, for at få det fastlagt.
Da vi kom tilbage fra biotopen læste vi lidt nærmere om ænderne og blev klogere på blandt andet ændernes næb. De er nemlig lidt specielle, da nogle næb er til at filtrere vand med (snadre) og andre har yderst på deres næb, noget der minder om en negl, som de bruger til at plukke muslinger med (Skoven-i-skolen.dk).
Foto taget 26.03.18

I dag d. 27.03.18 var vi ude ved biotopen igen, hvor vi målte vandet til at være 7 grader varmt. En lille musvit sad ved vandkanten og drak af vandet - desværre nåede vi ikke at få et billede og den efterlod ej heller spor - vi håber den kommer igen, så vi kan få et billede af den. Ud over musvittens tilstedeværelse var et gåsepar kommet til. Fra dem fandt vi blandt andet en fjer og så mange og tydelige spor i vandkanten. Vi har tænkt lidt over hvorfor gåseparet er kommet til vores biotop og også her, har vi tænkt om de kan bruge vores vandhul til yngelsted.
Da vi kom tilbage fra biotopen besluttede vi os for at blive lidt klogere på gæs og derfor gik vi ind på www.skoven-i-skolen.dk, hvor vi blev klogere.
I Danmark kan man se 8 forskellige arter af gæs, grågås, sædgås, kortnæbbet fås, blisgås, dværggås, canadagås, bramgås og knortegås, hvoraf kun 3 arter yngler i Danmark, grågås, canadagås og knortegås. Hunnen hedder en gås, hannen hedder en gase og de små unger hedder gæslinger.
Danmark ligger lige midt i den rute, som blandt andet gæs bruger, når de er på træk, her kan de hvile sig og spise (raste) på deres vej, fordi vi har masser af fjorde, strandenge, marker, søer og andre vådområder, hvor de kan finde deres føde.Nogle gæs er her om sommeren, hvor de får unger og fælder deres fjer. Sidstnævne er lidt interessant, fordi vi jo i dag fandt en fjer - så det er noget vi vil holde øje med, om der kommer flere, da det jo så kan være et tegn på, at de måske vil yngle.
I forhold til at bestemme hvilken art vi har fået på vores biotop, må vi se gåsen lidt mere an. Det er for svært at bestemme endnu.
Foto taget 27.03.18

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Hvor er alle insekter henne?

Individuel K4-opgave: Ditte Vi kan nok allesammen huske dengang forruden, forlygterne og nummerpladen efter en køretur på landevejene, var...